3.5km de llargada projectats per Schollen & Company, Diamond + Schmitt Architects, Arup i Halsall. L'objectiu: crear sensualitat, identitat i exhaltar els sentits. Viure la ciutat. Un punt turístic per a passejar, també un punt de trobada pels ciutadans de Toronto, un parc de joc pels nens i un entorn tranquil per d'altres.
Un passeig prop del mar per a la ciutat, per a tots, projectat i pensat per a les persones. Una nova visió del llenguatge urbà ple de vitalitat i honestitat on tot tipus de ciutadà pot tenir-hi tot tipus d'experiències.
Durant la última sessió de classe, vam veure com les Rambles s'han tornat en un espai urbà d'oci i d'espectacle pel turisme. Obviament, els ciutadans de Barcelona també la utilitzen però no de la mateixa manera. El barceloní la utilitza com a lloc de pas gairebé obligat depenent del recorregut que fa i no acostuma a gaudir de la part central de les Rambles, del passeig. Camina, gairebé corra en alguns casos per la vorera intentant no ensopegar amb algú. No ens agradaria poder gaudir de les Rambles d'una manera relaxada i tranquila? No ens agradaria poder-nos assentar tranquilament a petar la xerrada amb els amics? No ens agradaria prendrer un refresc o un bon àpat en una de les terrasses de les Rambles?
Amb aquest exemple del passeig de Toronto vull mostrar d'alguna manera que això podria ésser possible i donar peu a la reflexió de quin tipus de passeig preferim.
La materialidad del espacio de paseo. La madera és material càlido, flexible, con una capacidad de resonancia diferente que la piedra o una baldosa prefabricada de cemento, el tacto.
ResponderEliminarUn espacio de paseo, lineal, donde te encuentras con nuevos argumentos sensoriales, nuevas maneras de entender el paseo, pequeños elementos que permiten la experiencia y de esta llevarnos al recuerdo del propio espacio y al momento en el que lo vivimos. Una experiencia que se vive en convivencia con la ciudad, una experiencia colectiva que crea comunidad y se convierte en referencia emocional. Subir, bajar, saltar, sentarse, mirar desde un punto de vista diferente.
Un espacio de paseo sin una referencia urbana clara, donde el horizonte y algún edificio marcan los límites visuales, de manera que el propio suelo de madera se convierte en el elemento que define el propio paseo sin una referencia fija del entorno urbano donde se encuentra. Otro límite también horizontal del agua. Espacio absolutamente opuesto al de las ramblas de Barcelona. Interesante referencia.
El proyecto de Yokohama International Port terminal, en Japón de FOA és un proyecto emblemático que trata alguno de los temas que comentamos, además la capacidad de convertir en edificio el espacio público o convertir un edificio en un espacio público es un plus importante para entender la relación entre espacio público y edificio, o entender que un espacio público no sólo puede existir en la cota 0 sino también tiene capacidad de volumetrizarse con el incremento de posibilidades en el espacio al incorporar el eje Z en el trabajo del plano del espacio público.
ResponderEliminarhttp://tinyurl.com/5uzfx77