INICIS, INQUIETUDS PERSONALS:
Què puc dir sobre mi? Doncs sóc una persona que li agrada molt observar l'entorn i reflexionar sobre quins components fan que em senti còmoda i gaudeixi d'un espai. Les sensacions que ens transmet el tipus de llum, el soroll, els olors, la densitat de gent... Normalment quan em ve a la memòria un espai agradable sempre ve acompanyat d'un factor sensorial. Però com que cada persona és un mon diferent, vaig plantejar una espècie de joc a la classe sobre "La sensibilitat que ens atorga els espais que ens envolten" amb la finalitat de reflexionar sobre quins components en comú transmeten més coses a la gent a l'hora de recordar un espai concret.
---------------------------------------------
ANÀLISI INICIAL DE LA RAMBLA:
Plantejant concretament la problemàtica a les Rambles, vaig començar a analitzar com veia jo aquell passeig.
Ja des del començament dels meus anàlisis, em vaig fixar en un marcat contrast o dualitat:
- Dinamisme de la gent que camina, la seua fugacitat i la predisposició a observar tot allò que els envolta.
- Els negocis establerts a les Rambles, permanents, immòbils, siguen observats i sempre esperant alguna cosa d'aquells que caminen.
-----------------------------------------------
CONCEPTE DEL PROJECTE LA RAMBLA_AL TEU PAS:
Veient la Rambla com una artèria viva, que es ramifica i per on cada dia transiten milers de persones, no pot contenir camins marcats. Jo crec que no hi ha un únic camí, hi han tants camins com persones. Deixar a les persones que decideixen els seus camins en un espai obert, on no es marquen límits, on els diferentsfluxos es fonen, s'integren o es dispersen. On alguns rius de gent es solapen i s'influeixen i altres tendeixen a fugar cap a les perifèries... En definitiva, una dansa amb moviments aleatoris però amb una harmonia capaç d'integrar tots els possibles contrastos.
Tal com he dit, vull donar la oportunitat de que sigui la gent qui esculli el seu propi camí, guiats pels estimuls que els pot oferir la meva intervenció. Per això, el projecte s'anomena La Rambla, al teu pas.
A mi, el component que més m'atrau d'un espai és la llum, com aquesta incideix en l'entorn i ens deixa apreciar els colors , la profunditat, com banya les façanes d'ombres projectades de les fulles dels arbres... Fixant-me en la Rambla, vaig apreciar com els frondosos arbres que la poblen no deixen gairebé la oportunitat de que la llum s'endinse al centre del passeig i al contrari, les façanes resten il·luminades la major part del dia. Per una altra banda, la tonalitat que aporta una llum a un espai ens genera sensacions diferents. Normalment una llum més blanca ens manté desperts i més actius, en canvi les més groguenques o càlides ens relaxen i creen espais acollidors i més recollits.
El meu projecte pretén guiar de manera subtil, incitar a aquells curiosos a endinsar-se i oferir una altra manera més sensible de viure la Rambla. Traslladant la idea conceptual de les llums i ombres dels arbres a les façanes, es col·locarien lluminàries que projecten motius (bé siguin linies, bé siguin ombres de fulles o mil possibles opcions) al centre de la Rambla, creant projeccions que depenent de la superfície, d'alguna manera farien partícip a la gent que transita, de ser el suport d'una intervenció lumínica, a més de guiar-los intuituvament. La tonalitat de la llum podria variar segons la temperatura ambiental, de tons càlids a tons freds, mitjançant un sistema de detecció de temperatura insertat a les faroles.
-----------------------------------------------
CONCLUSIONS FINALS:
Crec que actualment les Rambles són un lloc gris i sense massa sensibilitat. Un lloc on tot cap i tot s'hi val. Un lloc poc pensat per gaudir d'un passeig agradable tant per als barcelonins com per al turisme en general. Crec que una ciutat com Barcelona, que fomenta les arts i el disseny , una ciutat oberta a la innovació, propera als ciutadans, dinàmica en oferta lúdica i cultural... ha d'oferir necessàriament espais urbans que emocionen i siguin capaços de gravar-se en la memòria de tots els que hi transiten.
No hay comentarios:
Publicar un comentario